KIS KIS, KISSAMIES

2019. 45 m x 1,5-4,5 m.

Teos yhdistää Lappeenrannan kaupungin vaakunan villimies- hahmon kissanpoikasista kertovaan loruun.

h

Lappeenrannan vaakunassa esiintyy puolialaston parrakas mieshahmo nuijan kanssa. Sanan “lappi” on tulkittu tarkoittavan syrjäseutua tai asutuksen ääripistettä. Paikkakunnan nimen ovat ilmeisesti antaneet ruotsalaiset 1600- luvulla.

Maalaus valikoitui toteutettavaksi Lappeenrantaan kilpailusta, jossa ehdotuksia pyydettiin kaupunkilaisten tarinoihin perustuen. Useissa tarinoissa toistui Lappeenrantaan sijoittuva vanha lastenloru:

Kis kis kippurahäntä
huomenna mennään Lappeenrantaan

Mitä sinne tekemään?
Kissanpoikia pesemään

Mielestäni on mielenkiintoista, minkälaisena alueen 1600-luvun asukkaat näyttäytyivät siellä vierailleille Ruotsin valtion edustajille. Miksi he päätyivät valitsemaan villimies- hahmon paikkakunnan tunnukseksi? Nuija viittaa puolustautumiseen tai väkivaltaan, joten pohdin myös maskuliinisuuden esittämistä. Halusin esittää villimiehen lepäämässä mättäällä rentoutuneena. Kauluspaidan nappi on avattu ja pitkistä housuista luovuttu.

Yhdistin mieshahmoon pehmeät ja söpöt kissanpoikaset, joita mies paijailee. Villimiehen villeys ei siis ole väkivaltaa, vaan yhteyttä luontoon ja muihin elollisiin olentoihin. Teoksen sijaitessa kaupungin suurimman ostoskeskuksen parkkihallin suulla, se kutsuu vähemmän tehokkaaseen elämäntapaan, laiskotteluun ja rentoiluun.

Kuvat: Panu Johansson

Sijainti: Lappeenranta, Kirkkokatu

Koko: 45 m x 1,5-4,5 m

Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki

Kiitos: Yasmin May Jaafar, Harri Talvenmäki, Hannu Tolonen, Maarit Pimiä, Mikko Holm