HAJOTTAJIEN SYNDIKAATTI

2020, Videoinstallaatio.

On vuosi 2070. 

Talousjärjestelmän muutosten ja kulutuksen kohtuullistamisen myötä erilaiset hajottajaorganismit ovat tulleet entistä tärkeämmäksi yhteiskunnalle. Sienet ovat opettaneet ihmisille, kuinka kommunikoidaan eri lajien välillä. Standaarit ovat tulleet jälleen muotiin. Aktivistiryhmä Hajottajien syndikaatti on kokoontunut kirjoittamaan manifestia.

h
Kuva: Tuomas Nokelainen

Installaatio näyttää aktivistiryhmä Hajottajien syndikaatin kokoustilan. 

Vuonna 2070 ilmastonmuutos on saatu torjuttua ja yhteiskuntajärjestelmä on muuttunut täysin. Kulutuksen kohtuullistamisen ja öljyn käytön lopettamisen jälkeen erilaiset hajottaja-organismit ovat tulleet yhä tärkeämmäksi yhteiskunnalle. Globaali kapitalismi on tullut tiensä päähän. Lisäksi sienien avulla on opittu kommunikoimaan eri lajien kesken. Hajottajien syndikaatti on aktivistiryhmä, joka vahvistaa tätä kommunikaatiota, tuo esille hajottajien tärkeyttä, osallistuu erilaisiin poliittisiin toimintoihin ja järjestää opintopiirejä sekä -retkiä.

Tilassa on kokouspöytä ja tuoleja osallistujille sekä näyttöjä, joilla pyörii opetusvideomaisesti time-lapse-animaatioita limakoista ja mätänevistä kasveista. Pöydällä lojuu kokouksen tarvikkeita; kyniä, muistivihkoja ja flyereita. Syndikaatin manifesti on printattu flyereihin ja on luettavissa pöydällä.

Tilassa on erilaisia esineitä, jotka viittavat järjestön toimintaan: lippuja, banderolleja, opintomateriaaleja ja erilaisia viirejä, jotka kantavat järjestön tunnuksia. Uuden niukkuuden ja kohtuullisuuden maailmassa järjestö on etsinyt symboliikkaansa vaikutteita esimerkiksi esihistoriallisista koristemalleista ja selkärangattomien eliöiden liikuntatavoista. Tunnelma on odottava, syndikaatin toimijat ovat lähteneet hetkeksi pois ja palaavat koska hyvänsä.

Pääosassa animaatioissa on limasieni eli limakko. Limakot ovat ameboiksi luokiteltavia lähinnä solulimasta koostuvia organismeja, jotka elävät muun muassa lahopuiden pinnalla. Limakot eivät ole siis kasveja eivätkä eläimiä. Vaikka limakoilla ei ole lihaksia, hermojärjestelmää eikä esimerkiksi aivoja, ne pystyvät liikkumaan.

Jotkin limakkolajit elävät lahopuulla yksittäisinä ameboina, mutta vaikeiden aikojen koittaessa ne yhdistyvät yhdeksi yksilöksi ja alkavat etsiä ruokaa ryömien.

Limakkovideot:

Ohjaus: Leena Pukki
Kuvaus: Leena Pukki ja Christopher L. Thomas
Äänisuunnittelu: Toni Teivaala

Mätänevä asetelma-video:

Ohjaus ja kuvaus: Leena Pukki
Musiikki ja äänisuunnittelu: Leevi Pukki

Rahoitus: AVEK, Lappeenrannan taidemuseo

Limakkovideot on kuvattu osana Miracle Workers- kollektiivin Killing of Čáhcerávga- teosta, jonka Frame Contemporary Art Finland tilasi ja tuotti Venetsian Biennaaliin 2019.

Miracle Workers- kollektiivi: Maryan Abdulkarim, Khadar Ahmed, Hassan Blasim, Sonya Lindfors, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, Outi Pieski, Leena Pukki, Christopher Thomas, Lorenzo Sandoval, Martta Tuomaala, Christopher Wessels, Suvi West ja Giovanna Esposito Yussif