LEENA PUKKI JA KAROLIINA PAAPPA: SYVÄLUOTAUS

2021, Interaktiivinen animaatio.

Syväluotaus on delfiinien kaikuluotainaistia käsittelevä interaktiivinen animaatio. Animaatioon liittyy kaikuluotaava äänimaisema, jonka voi tuntea kehollisesti tilassa. 

Teoksen tavoitteena on kääntää delfiinin kokemusmaailma ihmiskatsojalle ymmärrettävään muotoon ja tarjota immersiivinen taidekokemus, joka lisää empatian kokemusta.

h

Teoksessa vedenalainen maisema esitetään mukaillen delfiinien aisteja. Delfiinit erottavat ainoastaan sinisen ja vihreän sävyt, lisäksi niiden syvyysnäkö on huono. Delfiinit tuottavat kuitenkin ultraääntä, jonka avulla ne saavat informaatiota ympäristöstään. Vihellykset ja naksutukset paljastavat tietoa etäisyyksistä sekä materiaalien koostumuksesta. Kaikuluotaamalla vesi ja kudokset näyttäytyvät suhteellisen samanlaisilta.

Koska delfiini on nisäkäs sen keuhkot ovat täynnä ilmaa. ilma heijastaa ääntä eri tavoin kuin muut vedenalaiset materiaalit, joten delfiinistä erottuu veden alla yllättävä osa – keuhkot. Tutkija Helenä Telkänrannan mukaan lähelle delfiinin kokemusmaailmaa voisi päästä kuvittelemalla parven keuhkoja, joiden ympärillä näkyy delfiinin haaleat ääriviivat.

Teoksessa katsoja voi kaikuluodata vedenalaista maisemaa sekä metsästää yhdessä delfiinien kanssa. 

Syväluotaus on osa Toisen nahoissa- projektia. Toisen nahoissa on taideprojekti, jossa käsitellään eri eläinlajien ympäristön havainnointia näköaistin ja muiden aistien kautta. Projektin aikana toteutetaan erilaisia immersiivisiä teoksia, jotka pohjautuvat eri eläinlajien aisteihin.

Taideprojektin ydin on myötätunnon kokemuksen synnyttäminen ja vahvistaminen. Teoksissa ihmistä ajatellaan yhtenä eläinlajina, jonka ominaisuuksia verrataan muiden lajien ominaisuuksiin.

Teos toteutettiin osana Ääreen- taideprojektia Keskustakirjasto Oodin Kuutio- mediataidetilaan lokakuussa 2021.

Tekninen toteutus: Zach Laster

Animaatio: Minna Salminen

Äänisuunnittelu: Toni Teivaala

Ääreen- projektin koordinointi: Annika Dahlsten/ Taike, Sanna Huttunen/ Oodi

Kiitokset: Marko Tandefelt, Panu Akrenius, Petri Kivimäki, Arttu Paappa, Teuvo Tyrkkö

Rahoitus: AVEK