UNELMIA

2022. 11 m x 14 m.

Lapsena vietin paljon aikaa lukemalla kirjoja ja kiipeilemällä puihin. Parasta oli kiivetä männyssä aivan latvukseen, jossa runko on niin ohut, että voi keinua tuulen mukana. Puussa on lähellä taivasta ja ehkä myös apinamenneisyyttä. Siellä missä kasvoin, kiipeilypuissa oli myös hyvin valinnanvaraa! Oma suosikkini oli mänty, jossa alun suoran, oksattoman ja korkean rungon selätettyään pääsee etenemään erittäin hyvin oksistossa.

h

Olen kotoisin Luumäeltä ja käynyt koulua samassa rakennuksessa, jonka ulkoseinään maalaus toteutettiin.

Luumäki sijaitsee itärajan läheisyydessä, paikassa johon eri sodat ja valtakuntien rajojen asettelut ovat vaikuttaneet paljon. Kunnan julkiset taideteokset ovatkin pääasiassa sotamuistomerkkejä. Halusin tietysti tehdä teoksen erilaisesta lähtökohdasta. Mietin tietoa, lukemista, mielikuvitusta, rohkeutta, leikkisyyttä, kyseenalaistamista, tasa-arvoa ja iäkkäitä puita.

Mallina seinämaalauksessa oli Luumäkeläisiä lapsia ja nuoria. Pidin myös ennen maalaamista muutamia työpajoja yläkoululla. Työpajoissa suunniteltiin oppilaiden kanssa seinämaalauksia, ja myös maalattiin väliaikainen muraali nyt jo puretun entisen kirjaston seinään. Joitakin ideoita muun muassa väreihin varastin oppilaiden työpajoissa tekemistä luonnoksista. Lisäksi kummilapseni Aarni auttoi luovuttamalla käyttööni piirustuksensa, josta tuli maalauksessa näkyvän kirjan kansikuva.  

Kuvat: Leena Pukki

Sijainti: Taavetin yhtenäiskoulu, Luumäki

Tilaaja: Luumäen kunta/ Pekka Hyvärinen

Kiitos: Iina Pulkkinen, Katja Myöhänen, Pekka Hyvärinen, Aarni Kangasmäki, Kaarlo Kangasmäki, Sanni Muurinen, Lotta Hakkarainen, Taavetin koulun oppilaskunnan hallitus

Rahoitus: Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson Taiteen edistämiskeskus, Luumäen kunta